Cozonac “ca la mama acasa”

Recunosc ca pana acum 3 ani mi se parea foarte greu de facut si eram sigura ca nu voi reusi niciodata sa fac un cozonac dar…surpriza..datorita mamei mele care mi-a explicat reteta pas cu pas mi-au iesit niste super cozonaci si de atunci fac reteta aceasta de fiecare data,de sarbatori niciodata nu lipseste mirosul de cozonac din casa!

Ingrediente pentru 2 cozonaci:

  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 500 ml lapte
  • 2 cubulete drojdie
  • 300 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 2 linguri smantana
  • ulei
  • cacao,rahat,nuca,stafide(la alegere)

Pregatim maiaua: 2 linguri de faina se dizolva cu 2-3 linguri de lapte apoi se pune drojdia frecata cu o lingura de zahar si se lasa la crescut.CEL MAI IMPORTANT ESTE ATUNCI CAND NE APUCAM DE COZONACI,TREBUIE SA AVEM CALDURA IN BUCATARIE SI USA INCHISA PENTRU A NU INTRA CURENTI DE AER!!

Restul de lapte se pune la incalzit impreuna cu vanilia,coaja de lamaie si zaharul.Faina se pune intr-un castron mai mare(pentru a putea framanta),se face o mica groapa in mijlocul fainii si se pune maiaua(drojdia dizolvata), smantana,galbenusurile care se amesteca cu o lingurita de sare si una de zahar,albusurile care se bat spuma si se pun doar jumatate din cantitate si laptele cald,turnam incet lapte si incepem sa framantam pana terminam tot laptele de pus,apoi framantam energic cam 30 minute pana “face basici coca”,turnam putin cate putin ulei sau unt topit si framantam in continuare(cam 1 cana de ulei).Lasam la loc CALD la crescut 1 ora.

Intre timp pregatim compozitia pentru umplut: eu amestec nuca,zahar si cacao dupa gust cu esenta de rom si putin lapte,pana se face ca o crema,dar puteti folosi ce va place,stafide,rahat etc.

Dupa ce a crescut coca,pregatim de pus la tavi,intre timp sa avem cuptorul mereu aprins,ne ungem cu ulei pe maini si pe suprafata de lucru,impartim coca in 4 bucati,si fiecare bucata o umplem cu ce ne place,rulam cele 2 parti umplute,le impletim si punem in forma pentru cozonac unsa si tapetata cu faina,la fel procedam si cu celelalte 2 bucati de aluat,mai lasam 10 minute in forma de cozonac,apoi introducem in cuptorul incins in prealabil la foc mic!Cand sunt aproape gata facuti,tragem gratarul aragazului cu cozonaci,ii ungem pe fiecare cu ou batut si zahar si ii mai introducem la cuptor pentru 10 minute.

 

2 thoughts on “Cozonac “ca la mama acasa””

  1. eu nu fac cald in bucatarie, eu nu pun albusul in coca ci in crema ,si nul las la crescut linga o sursa de caldura si folosesc unt o parte, lapte si una smintina .iese garantat ….!!!

    1. sunt foarte multe modalitati de a face cozonaci si sunt foarte multe retete de cozonac ca si de prajituri,mie imi plac mult asa,este o reteta de familie dar de asemeni sunt si altele foarte bune…!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s